Αρχική Lifestyle Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου | Στον δρόμο της ανάπτυξης η κτηνοτροφία

Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου | Στον δρόμο της ανάπτυξης η κτηνοτροφία

202

Συνεχίζεται με σύγχρονα πλέον μέσα η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Πάρο και με συνεργάτες επιστήμονες του είδους, όπως ο κ. Δημήτρης Οικονομίδης.

Ο κ. Οικονομίδης μίλησε στο ιντερνετικό ραδιόφωνο ParosVoice.com και στην καθημερινή εκπομπή (09.00-11.00), «Πρωινή Φωνή».

Ο κ. Οικονομίδης είναι σύμβουλος – συνεργάτης του Αγροτικού Συνεταιρισμού και υπεύθυνος για τη διατροφή των ζώων και τη διαχείριση των αποθηκών των ζωοτροφών και της σκόνης γάλακτος.

Τα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται στην Πάρο έχει βοηθήσει συστηματικά, σ’ αυτόν τον δύσκολο τομέα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει αναπτυξιακό ρυθμό και θέλει να είναι πρότυπο για τους μικροπαραγωγούς,  και να αποτελέσει η γαστρονομία το κίνητρο ώστε να επισκέπτεται πιο τακτικά ο τουρίστας το νησί μας.

Η συνεργασία με τον κ. Οικονομίδη ξεκίνησε πριν δύο χρόνια ώστε οι τυροκόμοι να έχουν πρόσβαση στην πρώτη ύλη του γάλακτος με υψηλές προδιαγραφές. Πλέον υπάρχει επιστημονική κατάρτιση και ένα πρωτόκολλο διατροφής και διαχείρισης των ζώων.

Τι δήλωσε

Ο κ. Οικονομίδης μιλώντας για τα παραπάνω ζητήματα είπε:

«Εμείς σαν Συνεταιρισμός κάνουμε μια επένδυση με την επέκταση στο τυροκομείο. Η ανάγκη στην πρώτη ύλη του γάλακτος είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα υπάρξει ακόμα περισσότερη όσο αναπτύσσεται αυτό το κομμάτι. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για να στηρίξουμε την υπάρχουσα κτηνοτροφία στο νησί αλλά και να βρούμε τρόπους για περαιτέρω ανάπτυξη. Υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια, πάρα πολλά πλάνα, τα οποία πρέπει να δουλέψουμε».

Βόσκηση

Συνεχίζοντας τη συζήτηση εξήγησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την εποχή είναι ότι έχουν γίνει αρκετά λιγότεροι οι χώροι βόσκησης των ζώων, αφού εκεί που κάποτε υπήρχαν χωράφια, τώρα είναι κτισμένα σπίτια.

Ακόμα, όπως είπε, παλαιότερα η βόσκηση των ζώων γινόταν κοντά στα σπίτια των κτηνοτρόφων. Σήμερα αυτό δυσκολεύει αφού με τη ραγδαία οικοδόμηση δεν υπάρχουν τόσες πολλές εκτάσεις, ενώ μεγάλος πληθυσμός των παλαιοτέρων ποιμένων έχει στραφεί σε άλλα επαγγέλματα.

Όπως σημείωσε: «Νεότερες γενιές δυστυχώς δεν ακολουθούν το επάγγελμα. Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα με την πρώτη ύλη ζωοτροφής λόγω της έλλειψης νερού ή λόγω του ενεργειακού κόστους. Ακόμα κι αυτός που παράγει σήμερα, θα κάνει και μια δεύτερη δουλειά, κάτι που συμβαίνει στο νησί. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει εργατικό δυναμικό. Κάτι το οποίο δυσχεραίνει την όλη ενέργεια κάποιου να ασχοληθεί με αυτό το, χώρο γιατί δεν βρίσκει χέρια για βοήθεια. Δεν βρίσκουν ανθρώπους που θα μπορέσουν να συνεχίσουν το επάγγελμα. Άρα εμείς τι είπαμε; Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, γι’ αυτούς που είναι κτηνοτρόφοι. Πρώτον να καλύπτουν τα έξοδά τους και δεύτερο να έχουν έναν άνθρωπο για βοήθεια. Να μπορούμε να τους λύσουμε τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με ζωοτεχνικά, κτηνιατρικά θέματα και την πρόσβαση σε πρώτες ύλες που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών».

Οι προσπάθειες

Ο κ. Οικονομίδης είπε στη συνέχεια για τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τους κτηνοτρόφους. Από την επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει για τα ανταλλακτικά των μηχανημάτων της δουλειάς, τα λιπάσματα για τα χωράφια, το κόστος αυτών, τα σιτηρέσια, κλπ.

Συνεχίζοντας είπε: «Σήμερα βρίσκεις σόγια σε μια ιδανική τιμή, αύριο μπορείς να βρεις μια άλλη μορφή πρωτεΐνης. Ο Συνεταιρισμός βγάζει τακτικά διαγωνισμούς προς όλους και κοιτάζει να βρίσκει πρώτες ύλες οι οποίες θα καλύπτουν τη θρεπτική αξία για την κάλυψη των αναγκών των ζώων και να έχουν το καλύτερο δυνατό κόστος. Το μεταπουλάμε ουσιαστικά στους παραγωγούς με πολύ χαμηλό κέρδος για την κάλυψη κάποιων λειτουργικών εξόδων που έχουμε.

Ακόμα, υπάρχει ένα πλάνο στο επόμενο διάστημα για να δημιουργήσουμε εκτός από τη ζώνη γάλακτος και κτηνιατρική κάλυψη με τοπικούς κτηνιάτρους. Υπάρχει ακόμα μία σκέψη να εισχωρήσουμε και στον χώρο των κτηνιατρικών φαρμάκων. Είναι πλάνα που έπονται σε μια δύσκολη παραγωγική κατάσταση στο νησί. Το λέω αυτό γιατί οποιαδήποτε τιμή και να δώσεις στον παραγωγό για να καλύπτει τα έξοδά του αν δεν βρίσκεις εργατικά χέρια, αν δεν βρίσκεις τροφές και αν δεν έχεις και την υποστήριξη της δημοτικής αρχής, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Δεν μπορείς να δίνεις άδειες δίπλα σε στάβλους, γιατί τότε την πληρώνει ο παραγωγός…».

Το σήμερα

Τα δύο τελευταία χρόνια αυξήθηκε η παραγωγή αν και με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μία σύγχρονη μονάδα δουλεύει –σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα- με πιο ακριβό κόστος.

Ο κ. Οικονομίδης προτείνει οι μικροί παραγωγοί που έχουν π.χ. πέντε ζώα να εισχωρήσουν τα ζώα τους στην ενιαία μονάδα, όπου εκεί, θα συγκεντρώνονται και θα γίνεται διαχείριση των λυμάτων και εκμετάλλευσή τους για τα χωράφια που θα καλλιεργούνται, Μ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει πρόσβαση στη πρώτη ύλη και την προμήθεια του γάλακτος που χρειάζεται το τυροκομείο.

Όπως είπε: «Να γίνει μία επένδυση γιατί αυτή τη στιγμή οι μονάδες που είναι αδειοδιοτημένες έχουν μικρή δυναμική. Δεν υπάρχουν ζωικές μονάδες που θα μπορούσες να βάλεις πολλά ζώα για να μπορούν να παράξουν μεγάλες ποσότητες. Δεν μπορούν τα 10-20 ζώα, πλέον, να σε κάνουν οικονομικά ανεξάρτητο. Θα πρέπει να δεις και κάποια άλλη διέξοδο για να μπορείς να καλύψεις το κόστος διαβίωσης. Υπάρχει το πλάνο. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες να βρούμε τους χώρους. Υπάρχει ένα business plan, που ακόμα όμως είναι στα χαρτιά. Να δημιουργηθεί μια μονάδα μεγαλύτερης δυναμικής όπου θα εισχωρήσουν μέσα 100-200 ζώα και θα μπορέσει να γίνει και επισκέψιμη».

Τα τυριά

Ο κ. Οικονομίδης είπε ότι με βάση τους 2-3 τόνους γάλα που έχουμε καθημερινά, μπορούμε να βελτιώσουμε το παραγόμενο προϊόν (που έχουν ήδη κάνει σε μεγάλο βαθμό).

Ακόμα, εκτός της επέκτασης του τυροκομείου υπάρχει και η δημιουργία μορφής γραβιέρας Π.Ο.Π. που είναι το επόμενο πλάνο.

Όπως είπε ο κ. Οικονομίδης «Υπάρχουν πολλά προϊόντα που θα μπορούσαν να παραχθούν μέσα από το αγελαδινό και πρόβιο γάλα». Επίσης, μίλησε και για την κ. Κατερίνα Μόσχου και ότι χρειάζεται μια κοινή συνεργασία από όλους τους ανθρώπους που να ασχολούνται μ’ αυτό το επάγγελμα. Όπως συμπλήρωσε «ανθρώπους νέους με όρεξη που θέλουν να καινοτομήσουν τους θέλουμε κοντά μας».

Πρόσθεσε ακόμα, ότι μπορεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός να εκμεταλλευτεί το τουριστικό ρεύμα του νησιού ώστε να αναδείξει τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Γενετική βελτίωση – Αιμομιξία

Για τη γενετική βελτίωση των ζώων είπε ότι επιλέγουμε σπέρματα τα οποία θα είναι ιδανικά για τις συγκεκριμένες εκτροφές όπως και έγινε και πριν έναν χρόνο με επιλογή ζώων αναπαραγωγής όπου ήταν ουσιαστικά στο πλαίσιο να μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες του νησιού.

Συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε να πετύχουμε την παραγωγή γάλατος με συγκεκριμένη θρεπτική αξία Το γάλα που παράγεται από τις αγελάδες θα πρέπει να περιέχει 4,5% λιπαρά και 3,5%-3,8% περίπου πρωτεΐνη. Αυτά τα ζώα ή τα σπέρματα τα οποία επιλέγουμε είναι απαλλαγμένα από αρρώστιες. Είναι απαλλαγμένα από προβλήματα τα οποία έχει αυτή τη στιγμή το νησί, όπως είναι το φαινόμενο της αιμομιξίας.

Δεν έρχονταν καινούργια ταύροι οι οποίοι θα βοηθούσαν στην αναπαραγωγή. Χρησιμοποιούσαν για την αναπαραγωγή ταύρους μέσα από τις δικές τους εκτροφές με αποτέλεσμα να υπήρχε ένα μεγαλύτερο ποσοστό αιμομιξίας. Αυτό ήταν ακόμα χειρότερο στο παραγόμενο προϊόν και φυσικά και στην ευζωία των ζώων. Ήταν πολύ πιο ευάλωτα σε διάφορες νοσήσεις και ασθένειες. Τώρα οι επιλογές είναι με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε, ο παραγωγός να μπορέσει να καλύψει το ζώο αντικατάστασης που θα έχει για να συνεχίσει η παραγωγικότητά του.

Επιλέξαμε να κάνουμε ένα πλάνο αναπαραγωγικό με σπέρματα που θα βγάζουν μόνο θηλυκά. Θα καλύψουμε την ζώο-αντικατάσταση που χρειαζόμαστε αποκλειστικά για να συνεχιστεί η παραγωγικότητα και το γάλα που χρειαζόμαστε, και τα υπόλοιπα να βγουν καθαρά σε κρέας τα οποία θα είναι ανωτέρας ποιότητας. Θα έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά και μεγαλύτερο ποσοστό κρέατος σχετικά με τα συμβατά που υπάρχουν τη στιγμή».

bluestarferries