Η νηστεία της Σαρακοστής έχει μεγάλη ποικιλία στα φαγητά και τα περισσότερα πιάτα έχουν όμορφη γεύση!
Υλικά για 8 τεμάχια
150 γρ ρεβύθια βρασμένα (ή ένα πιάτο μικρό σούπας)
2 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
1 κγ πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
4 κσ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κσ φρυγανιά τριμμένη (ή ψωμί μπαγιάτικο)
3 κσ μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κσ άνηθος ψιλοκομμένος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή στον τρίφτη (όχι φρέσκο)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (για να να είναι αφράτοι)
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο ή η ψίχα λιωμένη ή σκόνη)
Ξύδι (μόνο όταν τα πλάθουμε και να μη κολλάνε τα μπιφτέκια)
Παρασκευή φαγητού
1. Λιώνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ χειρός τα ρεβύθια. Τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό, τον άνηθο, την πάπρικα και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
2. Προσθέτουμε πρώτα το μπέικιν πάουερ και ανακατεύουμε καλά. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι μια-μια κουταλιά και ανακατεύουμε καλά.
3. Προσθέτουμε μια-μια κουταλιά την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα είναι έτοιμο και το αφήνουμε για 10 λεπτά.
4. Πλάθουμε τα μπιφτέκια, βάζοντας ξύδι στην παλάμη μας για να μη κολλάνε.
5. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. τα τηγανίζουμε, θέλουν γύρω στα 2 λεπτά.