Αρχική Food Ποια προϊόντα δεν πρέπει να αποθηκεύουμε στην κατάψυξη

Ποια προϊόντα δεν πρέπει να αποθηκεύουμε στην κατάψυξη

44

Η κατάψυξη αποτελεί τη βασική βοήθεια κάθε νοικοκυράς και κυρίως κάθε εργαζόμενης μητέρας.

Εκεί αποθηκεύονται μία σειρά από προϊόντα, που μπαίνουν μέχρι να βρεθεί η σειρά τους να ψηθούν ή να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα, στο ταψί, στο τηγάνι.

Κάνουν όμως όλα τα προϊόντα για κατάψυξη;

Ή μήπως χάνουμε χωρίς λόγο τη θρεπτική αξία των τροφίμων;

Μία ματιά στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να σας δείξει ποια προϊόντα θα έπρεπε να βάζετε στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή απλά στα ντουλάπια της κουζίνας.

Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

Ορισμένα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι ή κηπευτικά όπως η ντομάτα και το αγγούρι χάνουν τη γεύση τους αν αποθηκευτούν στην κατάψυξη.

Μετά την απόψυξη χάνουν τη σύστασή τους, γίνονται μαλακά κι η γεύση τους αλλάζει.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, προτιμότερο είναι για τον καταψύκτη να επιλέγουμε λαχανικά που διατηρούν τη δομή τους (π.χ. αρακά, μπάμιες), που αντέχουν ακόμη και μετά από θερμική επεξεργασία.

Γαλακτοκομικά και αυγά

Σε ό, τι αφορά στα γαλακτοκομικά και τα αβγά πρέπει να αποφεύγεται η κατάψυξη. Το γάλα, η κρέμα γάλακτος αλλά ακόμη και τα μαλακά τυριά ταλαιπωρούνται στην κατάψυξη.

Το λίπος χωρίζεται από το νερό, εμφανίζονται σβώλοι και η υφή γίνεται εντελώς ακατάλληλη για καφέ ή σάλτσες. Αν και μπορεί να παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση, η γεύση δεν είναι αυτή που γνωρίζουμε.

Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά με το τσόφλι: το νερό στο εσωτερικό τους διαστέλλεται, το κέλυφος ενδέχεται να σπάσει και αλλάζει η γεύση.

Πατάτες

Αν και οι παλαιές νοικοκυρές γνωρίζουν ότι οι πατάτες καλό θα είναι να αποθηκεύονται σε σκιερό μέρος, η χαμηλή θερμοκρασία στην κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται διότι προκαλεί αλλαγές στο άμυλο: ένα μέρος του μετατρέπεται σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα οι πατάτες να σκουραίνουν και να αποκτούν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση, που έχει διαφορά.

Επομένως, είναι καλύτερο να μην καταψύχονται ωμές πατάτες, αντέχουν πολύ καλύτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες όταν είναι ήδη μαγειρεμένες.

Εντόσθια

Πάντα περισσότερες βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό έχουν τα νωπά προϊόντα.

Ωστόσο, το κρέας μπορεί να χρειάζεται κιόλας να μπει στην κατάψυξη.

Όμως, θα πρέπει να αποφεύγεται να βάζουμε στην κατάψυξη εντόσθια, όπως το συκώτι, διότι σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου.

Αν μείνουν καιρό στον καταψύκτη εκτός από τα θρεπτικά συστατικά χάνουν και τη γεύση και την οσμή.

Καλό είναι να αγοράζονται σε μικρότερες ποσότητες και να καταναλώνονται τακτικά, διατηρούμενα στο ψυγείο για λίγες μόνον ημέρες.

bluestarferries