Η σπιτική βυσσινάδα είναι ένα δροσιστικό, αρωματικό ρόφημα που φέρνει στο ποτήρι μας τη γεύση του καλοκαιριού.
Υλικά
1 κιλό βύσσινα (ώριμα, καθαρισμένα)
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 ποτήρι νερό (περίπου 200 ml)
Χυμός από 1 λεμόνι (ή 1 κουταλιά της σούπας)
Προετοιμασία
Πλένουμε καλά τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κουκούτσια (αν θέλουμε, κρατάμε μερικά με κουκούτσι για περισσότερο άρωμα).
Βράσιμο – σούρωμα – προσθήκες
Βάζουμε τα βύσσινα μαζί με το νερό σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τους χυμούς τους.
Περνάμε το μείγμα από λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι, πιέζοντας τα φρούτα ελαφρά για να πάρουμε όσο περισσότερο χυμό γίνεται.
Μετράμε τον χυμό που πήραμε και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης (π.χ. για 1 λίτρο χυμού, 1 κιλό ζάχαρη).
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5–10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά. Ξαφρίζουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Τέλος, αδειάζουμε τη βυσσινάδα σε αποστειρωμένα μπουκάλια όσο είναι ακόμα ζεστή. Κλείνουμε καλά και φυλάμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.