Το αυθεντικό βρετανικό street food πιάτο αποτελείται συνήθως από μπακαλιάρο τηγανισμένο σε κουρκούτι με μπύρα.
Χρόνος παρασκευής: 1 ½ ώρα
Υλικά για 4 άτομα
(200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κρατήστε λίγο για το πασπάλισμα
1 κουτάκι των 330ml παγωμένη μπίρα
600 περίπου γρ. κατεψυγμένα φιλέτα άσπρου ψαριού (μπακαλιάρος)
4 μεγάλες πατάτες,
Αρκετό λάδι για τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία για το κουρκούτι
Ανακατεύετε το αλεύρι και αλατοπίπερο σε ένα μπολ. Στο κέντρο προσθέτετε σιγά-σιγά την μπύρα και ανακατεύετε το μίγμα με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο.
Το περνάτε από ψιλό σουρωτήρι, για να αφαιρέσετε τυχόν κόμπους. Το κρατάτε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Κόβετε τα φιλέτα σε μεγάλα κομμάτια.
Κόβετε τις πατάτες για τηγάνι.
Αν έχετε φριτέζα τη γεμίζετε μέχρι τη μέση με λάδι, και το ζεσταίνετε στους 160°C.
Αν δεν έχετε φριτέζα, ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζετε τις πατάτες για 10-15 λεπτά. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τις κρατάτε ζεστές στο φούρνο.
Κρατάτε τα λάδι ζεστό και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι το ψάρι. Βουτάτε ένα –ένα τα κομμάτια του ψαριού στο κουρκούτι, και τα τηγανίζετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Σερβίρετε το ψάρι με τις πατάτες συνοδεύοντάς τα με λεμόνι και μαγιονέζα ή σος ταρτάρ.