Αρχική Food Εσύ ξέρεις να επιλέγεις τα κομμάτια στο μοσχαρίσιο κρέας;

Εσύ ξέρεις να επιλέγεις τα κομμάτια στο μοσχαρίσιο κρέας;

90

Θα πάρω λίγο μοσχάρι λένε οι νοικοκυρές αλλά δεν κάνουν όλα τα κομμάτια του για κάθε χρήση. Άλλα κομμάτια είναι κατάλληλα για σούπα, για ταψί, για κιμά ή σχάρα ή ακόμη και για τηγάνι.

Συνήθως και οι νέες νοικοκυρές μπερδεύονται, για το τι θα επιλέξουν. Ιδού μερικές επιλογές, σύμφωνα με το protothema.gr, για τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος.

1. Σβέρκος (Λαιμός) ή Ελιά (τιμή: 12,90 – 18ευρώ/κιλό)

Τα κομμάτια που βρίσκονται κοντά στο κόκαλο είναι πιο τρυφερά και το υπόλοιπο πιο σκληρό. Θα το βρείτε στην αγορά με ή χωρίς κόκαλο. Περιέχει λίπος και κολλαγόνο και είναι ιδανικό για κρεατόσουπα ή για κιμά.

2. Σπαλομπριζόλα (τιμή: €14,00 – 28+/κιλό)

Αποτελεί συνέχεια της ελιάς. Ιδανικό κομμάτι για mediumrare ή medium ψήσιμο στα κάρβουνα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Η μπριζόλα προέρχεται από μεγάλο μέγεθος ζώου και μαγειρεύεται ψητή στον φούρνο.

3. Σπάλα, χτένι, ποντίκι, σπαλομύτα (τιμή: €14,70 – 16,50/κιλό)

Προέρχεται από τον ώμο του ζώου. Το ποντίκι είναι εξαιρετικά μαλακό κρέας και σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα. Το σπαλο- νουά ή σπαλομίτα μαγειρεύεται στην κατσαρόλα συνήθως με λευκή σάλτσα. Το ποντίκι έχει αρκετό κολλαγόνο που δένει τη σάλτσα και μαγειρεύεται στην κατσαρόλα. Αν κοπεί σε ροδέλα με το κόκαλο μαζί δίνει το οσομπούκο.

4. Μπριζόλα και Τ-Bone (τιμή: €15,00 – 35,00+/κιλό)

Με ή χωρίς κόκαλο, ψήνεται στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Η μπριζόλα Τ-bone με το χαρακτηριστικό κόκαλο σε σχήμα Τ στη μέση είναι τριγωνική, άπαχη και έχει το πιο νόστιμο κομμάτι του ζώου λόγω του φιλέτου και του φιλέτου μινιόν.

5. Κόντρα (τιμή: €14,00 – 17,00/κιλό)

Χωρίς κόκαλο. Ξεκινάει από το κιλότο και φτάνει μέχρι εκεί όπου τελειώνουν οι μπριζόλες. Ιδιαίτερα τρυφερό και κατάλληλο για ψήσιμο στη σχάρα όταν είναι κομμένο σε φέτες ή ολόκληρο μαγειρεμένο στο φούρνο.

6. Φιλέτο (τιμή: €28 – 36,00/κιλό)

Ξεκινά από τα νεφρά και έχει εκλεκτό, τρυφερό και άπαχο κρέας. Κόβεται σε φέτες για ψήσιμο στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Είναι το ιδανικό κομμάτι για ταρτάρ.

7. Κιλότο  (τιμή: €16,00 – 22,00/κιλό)

Προέρχεται από τη λεκάνη του ζώου, είναι λιπαρό και κατάλληλο για μαγείρεμα λεμονάτο στη γάστρα ή κοκκινιστό στην κατσαρόλα.

8. Στήθος (τιμή: €13,00 – 15,00/κιλό)

Λιπαρό μέρος του ζώου ιδανικό για μαγείρεμα στον φούρνο. Οι στηθοπλευρές ή ο σιδηρόδρομος έχουν κόκαλα και λίγο, αλλά νόστιμο κρέας.

9. Λάπα (κοιλιά) (τιμή: €12,00 – 17,00/κιλό)

Είναι κομμάτι πλούσιο σε λιπώδη ιστό και ιδανικό για κιμά.

10. Τρανς (τιμή: €16,00 – 18,00/κιλό)

Προέρχεται από το μπούτι και είναι το πιο άπαχο και στεγνό κρέας. Βγάζει εσκαλόπ (λεπτοκομμένο και χτυπημένο με τον μπάτη) και είναι ιδανικό για σνίτσελ και άπαχο κιμά.

11. Νουά (τιμή: €17,90 – 26,00/κιλό)

Βρίσκεται στο μπούτι, έχει λίγα λιπαρά, είναι τρυφερό και παραδοσιακά μαγειρεύεται λεμονάτο στην κατσαρόλα.

12. Στρογγυλό (τιμή: €14,00 – 23,00/κιλό)

Είναι η εξωτερική πλευρά του μηρού και μαγειρεύεται όπως το κιλότο, από το οποίο έχει λιγότερο λίπος.

13.Κότσι-ποντίκι (τιμή: €14,00 – 17,90/κιλό)

Έχει τρυφερό ψαχνό, πλούσιο σε κολλαγόνο. Ιδανικό για κρεατόσουπα και παρασκευή ζωμών.

14. Ουρά (τιμή: €14,00 – 22,00/κιλό)

Είναι στο τέλος από το μπούτι και είναι διαφορετική η κοπή που λέγεται ουρά (gitenoix) από την κανονική ουρά του ζώου (queue de boeuf). Είναι εντελώς άπαχο κομμάτι και δίνει καλής ποιότητας κιμά με χαμηλά λιπαρά. Ιδανικό για μαγείρεμα στην κατσαρόλα με κρασί που συμβάλλει στην τρυφερότητά του.

15. Ουρά του ζώου (τιμή: €14,00 – 25,00/κιλό)

Αργό μαγείρεμα για πολλές ώρες στον φούρνο ή γίνεται στιφάδο. Το κεντρικό κόκαλο περιέχει πολύ κολλαγόνο γι’ αυτό καταναλώνεται καλύτερα τον χειμώνα.

bluestarferries