Αρχική Κυκλάδες Ένα μεγάλο γεγονός για τις Κυκλάδες, τη γαστρονομία και τη νησιωτικότητα

Ένα μεγάλο γεγονός για τις Κυκλάδες, τη γαστρονομία και τη νησιωτικότητα

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων συνδυάστηκε η Γενική Συνέλευση και το Forum τουΔικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR) με το Συμπόσιο του Δικτύου Aegean Cuisine που έφερε κοντά παραγωγούς και επιχειρήσεις εστίασης από όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Νησιωτικά Επιμελητήρια από χώρες της Ε.Ε.(Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία κ.α.) και την Ελλάδα, φορείς άσκησης πολιτικής,τυροκόμοι, μελισσοκόμοι, παραγωγοί, σεφκαι εστιάτορεςαπό τις Κυκλάδες, συγγραφείς και δημοσιογράφοι,είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να δημιουργήσουν έναν κοινό τόπο συνεννόησης και δικτύωσης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στο διήμερο εκδηλώσεων, συνεχάρη τους διοργανωτές και αναγνώρισε την αξία του Δικτύου Aegean Cuisine.

Συνεργασία εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ο Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών Κώστας Καδής,ο Séamus Boland,ο οποίος αναμένεται να αναλάβεισε λίγες μέρες την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), η Γενική Διευθύντρια της DG REGIO Θέμις Χριστοφίδου, έστειλαν μηνύματα υποστήριξης των εργασιών του Forumτου INSULEUR.

Στο Forum, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν με ομιλίεςο Πρόεδρος της Διάσκεψης Παράκτιων Θαλάσσιων Περιφερειών (CPMR) Filip Reinhag και ο Αντιπρόεδρος τουEuropean Small Islands Federation (ESIN) Ελευθέριος Κεχαγιόγλου.

Παρόντες στο διήμερο εκδηλώσεων ήταν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Αλέξης Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Φιλήμων Ζαννετίδης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Βουτσινάς, o Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Παύλος Πολιτάκης.

Αξιοποιώντας την παρουσία σημαντικών θεσμικών εκπροσώπων, έπειτα από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκετεχνική συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη χάραξη κοινού βηματισμού εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων για ανάδειξη και υποστήριξη της νησιωτικής επιχειρηματικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που έγινε στο κτίριο Πρασακάκη, εκπροσωπήθηκαν:

  • Η Διάσκεψη Παράκτιων Θαλάσσιων Περιφερειών της Ε.Ε. (CPMR)
  • Το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR)
  • Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δήμων Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ)
  • Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
  • Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)
  • Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)
  • Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)
  • Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ)

Η αλήθεια των παραγωγών και των ανθρώπων της εστίασης

Οι πιο συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων κατά τη διάρκεια του Συμποσίου Aegean Cuisine, όταν πήραν τον λόγοοι ίδιοι οι παραγωγοί και οι εστιάτορες. Ενδεικτικά, ακούστηκαν και καταχειροκροτήθηκαν τα παρακάτω λόγια:

«Όταν μας λείπει η ρίζα μας… δεν μπορούμε να ανθίσουμε».

«Ο στόχος μου είναι να έχω το κοπάδι μου υγιές και χαρούμενο. Όσο μου το επιτρέπει το σώμα και τα χέρια, γιατί η καρδιά μου και το μυαλό μου πάντα θα το επιθυμεί, θα εκτρέφω γίδες και θα κάνω νόστιμα τυριά».

«Οι μέλισσες μας μαθαίνουν οργάνωση, συνεργασία και προσήλωση στον στόχο. Η αφοσίωσή τους είναι ο ορισμός της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας. Κι όπως οι μέλισσες χτίζουν μαζί, έτσι κι εμείς στο Aegean Cuisine, χτίζουμε την κοινότητά μας. Παραγωγοί, σεφ, εστιάτορες μια κοινή κυψέλη, να κρατήσουμε ζωντανή την αυθεντικότητα των νησιών μας. Γιατί η αυθεντικότητα δεν είναι μόδα, είναι η ταυτότητά μας».

Υψηλής αισθητικής εμπειρία, μοναδική η προσφορά παραγωγών και σεφ δημιουργικής κουζίνας του AegeanCuisine

Οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι του διημέρου απόλαυσαν την κυκλαδική φιλοξενία και μια ολοκληρωμένη γαστρονομική και πολιτιστική εμπειρία υψηλής αισθητικής που είχε σκοπό να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη αξία των τοπικών γεύσεων και των παραδοσιακών προϊόντων των Κυκλάδων.

Τα στελέχη και οι συνεργάτες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, οι σεφ, και οι παραγωγοί που ανταποκρίθηκαν αφιλοκερδώς στην πρόσκληση και προσέφεραν εκατοντάδες προϊόντα για την περιποίηση των καλεσμένων, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, πρόσεξαν την παραμικρή λεπτομέρεια και παρουσίασαν όψεις της Ερμούπολης (Πνευματικό Κέντρο, Οικία Κυβέλη, Πινακοθήκη, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Κτίριο Πρασακάκη, Κτίριο Βαλμά) με λεπτότητα και μια αίγλη που έμοιαζε να ερχόταν από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της πόλης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν

Με την αιγίδα και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Με τη θεσμική στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

bluestarferries