Ένα νέο ντοκιμαντέρ της Cosmote Tv παρουσιάζει τον άγνωστο κόσμο υποβρύχιων σπηλαίων καθώς και την ιστορία μιας τελείως διαφορετικής Ελλάδας
Το ντοκιμαντέρ είναι σε σκηνοθεσία Κώστα Καρύδα και παραγωγή Cosmote TV, και παρουσιάζει τα μυστικά απομακρυσμένων υποβρύχιων τοποθεσιών όπως αυτά στη Λίμνη Βουλιαγμένης, το Σπήλαιο Αμφιτρίτης στην Πάρο, τη Σπηλιά των Ελεφάντων στην Κρήτη και το Σπήλαιο Διρού στην Πελοπόννησο.
Ταυτόχρονα, η σειρά έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς αποκαλύπτονται αποδείξεις μιας προϊστορικής εποχής όπου ιπποπόταμοι, ελέφαντες και πάνθηρες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Τα πλάσματα αυτά «ζωντανεύουν» με τη χρήση 3D κινουμένων σχεδίων δημιουργώντας μια εντυπωσιακή τηλεοπτική εμπειρία.
Μέσα από τα επεισόδια, που προβάλλονται τις Κυριακές του Μαΐου στο Cosmote History HD, ο θεατής γνωρίζει την εικόνα μιας τελείως διαφορετικής Ελλάδας, εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη θάλασσα.
Το σπήλαιο της Αμφιτρίτης
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» για το σπήλαιο της Αμφιτρίτης: «Είναι σαν να πετάς πάνω από τις Άλπεις, χωρίς αεροπλάνο, νύχτα. Περνάς ανάμεσα από χιονισμένα βουνά, κοιλάδες και γκρεμούς, όταν ξαφνικά εμφανίζεται μπροστά σου ένας τεράστιος αστακός, σαστισμένος όσο κι εσύ». Κάπως έτσι αισθάνονται οι σπηλαιοδύτες στο υποθαλάσσιο σπήλαιο της Aμφιτρίτης.
Σε εμβρυακή στάση γλιστρούν μέσα σε μια στενή μαύρη τρύπα και οδηγούνται στην εντυπωσιακή αίθουσα, ακολουθώντας τον μίτο που έχει τοποθετηθεί για να μη χαθεί κανείς. Καθώς αιωρούνται, φωτίζοντας τα διαυγή νερά με τους καταδυτικούς φακούς τους, αποκαλύπτεται το συγκλονιστικό τοπίο: γιγάντιοι μαύροι σταλαγμιτικοί σχηματισμοί, δαντελωτές κουρτίνες και κολόνες που ξεπερνούν τα 15 μ. και θυμίζουν έργα του Γκαουντί – όλα σκεπασμένα με κατάλευκο γύψο, που έχει συσσωρευτεί με το πέρασμα των χιλιετιών πάνω στα πετρώματα και δίνει την αίσθηση χιονισμένου τοπίου. Ακόμα κι αν δεν έχεις βουτήξει ποτέ στη ζωή σου με μπουκάλες, αντιλαμβάνεσαι γιατί παρομοιάζουν τη σπηλαιοκατάδυση με «κολύμπι στις φλέβες του πλανήτη».
«Μόνο στο Μεξικό και στην Καραϊβική μπορείς να δεις κάτι παρόμοιο με αυτό το σπήλαιο που βρίσκεται ακριβώς εδώ», λέει ανοίγοντας τον χάρτη της Google και κάνοντας ζουμ στα Παντερονήσια ο Stratis Kas, επαγγελματίας φωτογράφος και εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης.
Το καλοκαίρι αυτή η συστάδα από βραχονησίδες στο πέρασμα μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου αποτελεί στέκι για τα ιστιοπλοϊκά, όμως οι τουρίστες είναι ανυποψίαστοι γι’ αυτά που συμβαίνουν στα 50 μ. βάθος.
Τα Παντερονήσια, μια μικρή συστάδα με νησίδες και βραχονησίδες ανάμεσα σε Πάρο και Αντίπαρο, αποτελούν την Καραϊβική του Αιγαίου.
Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε περισσότερα για το Σπήλαιο της Αμφιτρίτης από τη σελίδα Manos L στο YouTube