Η Αντίπαρος, δηλαδή, ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, που έχει δίπλα του «μεγαθήρια» του τουρισμού σ όλη την Ελλάδα και γνωστά ανά τον κόσμο, καταφέρνει με αρκετά σταθερά βήματα να βρίσκεται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η Αντίπαρος -κι αυτό δεν είναι μυστικό- έχει φανατικούς «οπαδούς» σε όλον τον κόσμο κυριολεκτικά. Από το Χόλυγουντ έως τις πιο μικρές συνοικίες του λεκανοπεδίου Αττικής. Πίσω απ’ όλα αυτά όμως, τι μπορεί να κρύβεται; Πώς έχει καταφέρει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων περί τουρισμού και πώς μπορεί να «αντιστέκεται» δίπλα σε νησιά που έχουν πολλαπλάσιο προϋπολογισμό και περισσότερο στελεχιακό δυναμικό στους δήμους τους.
Η αλήθεια για να απαντηθεί αυτό το θέμα μπορεί ίσως να αποτελέσει συζήτηση σε συνέδριο τουριστικών παραγόντων και σαφέστατα δεν μπορεί να απαντηθεί μέσα από ένα κείμενο.
Από την άλλη, μία μεγάλη αλήθεια είναι ότι η κοινωνία της Αντιπάρου επέλεξε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές να πάει στην κάλπη με έναν συνδυασμό, τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουμε στις Κυκλάδες ότι τα πολιτικά πάθη στο νησί τις τελευταίες δεκαετίες είχαν ως αποτέλεσμα η δημοτική εξουσία να εκλέγεται είτε με διαφορά ψήφων μετρημένες στα δάχτυλα, είτε στο πρωτοδικείο. Έτσι, το νησί ήταν ένας από τους ελάχιστους δήμους, που πήγε μ’ έναν συνδυασμό στις εκλογές.
Το ότι η Αντίπαρος στις τελευταίες εκλογές ήταν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ίσως αποκαλύπτει μερικά πράγματα για το πώς αντιμετωπίζει το νησί τα πράγματα γύρω του και το πώς μπορεί οικονομικά –μέσω τουρισμού- να επιβιώσει δίπλα σε «ανταγωνιστές» του με πολλαπλάσιο μπάτζετ.
Πίσω από τον επανεκλεγέντα δήμαρχο, Αναστάσιο Φαρούπο, υπάρχει μία ομάδα δημοτικών συμβούλων η οποία προσπαθεί –τις περισσότερες φορές στην αφάνεια της δημοσιότητας- να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, αλλά και να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Αντίπαρο. Ο κάθε ένας με τον τρόπο του προσπαθεί για το καλύτερο.
Ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε ψήφους και αντιδήμαρχος Αντιπάρου, Δαμιανός Παλαιολόγος, είναι ο άνθρωπος που κάνει τα αδύνατα – δυνατά ώστε, τα δύο μεγάλα ζητήματα (ύδρευση – απορρίμματα) να περνούν απαρατήρητα για τον επισκέπτη, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν τα «αγκάθια» της Αντιπάρου, λόγω των συνθηκών (τα απορρίμματα μεταφέρονται σε άλλον δήμο, αφού στο νησί δεν υπάρχει ΧΥΤΑ και η λειψυδρία «γονατίζει» το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες). Προφανώς, μόνο ο κ. Δαμιανός Παλαιολόγος είναι σε θέση να πει πώς τα καταφέρνουν να γίνονται όλα αυτά δίχως επαρκές προσωπικό.
Επίσης, η αντιδήμαρχος, Ελένη Βιάζη, είναι κι αυτή άλλος μία αφανής εργάτης της δημοτικής αρχής. Η κ. Βιάζη, στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ήταν η επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σ’ αυτό το δημοτικό συμβούλιο είναι από τους βασικούς συντελεστές του «μυστικού» της επιτυχίας της Αντιπάρου. Κύρια ενασχόλησή της είναι η «βρώμικη» δουλειά στο νησί κι αυτή που δεν έχει φώτα δημοσιότητας. Φροντίζει από το κυκλοφοριακό ζήτημα και πώς να μην υπάρχει πρόβλημα με αυτό, έως την εγκατάλειψη αυτοκινήτων στους δρόμους κλπ.
Ο άλλος αντιδήμαρχος, Αρτέμης Τριαντάφυλλος, είναι υπεύθυνος για τον τουρισμό και του προγράμματος τοπικής ανάπτυξης. Κι εδώ τα ζητήματα που αντιμετωπίζει είναι αρκετά σοβαρά κι από αυτά που έχουν ουσία για την Αντίπαρο.
Επίσης, η Μάγδα Κριτσαντώνη, που σπάνια βλέπει το όνομά της… είναι η υπεύθυνη των επιτυχημένων πολιτιστικών δρώμενων στο νησί. Είναι η “υπαίτια” τόσων και τόσων εκδηλώσεων για τις οποίες όλοι έχουμε έναν καλό λόγο να πούμε.
Λόγω του ότι δεν επιθυμούμε να δημοσιεύσουμε οπτικό υλικό από προσωπικές εργασίες εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της Αντιπάρου (διότι εύκολα μπορεί να θεωρηθούν λαϊκισμός…), από το να κάνουν τους εργάτες καθαριότητας έως να τρέχουν σε κάθε πιθανό και απίθανο περιστατικό, απλά θα αναφέρουμε τα ονόματα και των υπολοίπων συντελεστών του φαινομένου Αντίπαρος: Σωτήρης Σκούρτης, Νικόλαος Παρούσος του Ιωάννη, Κώστας Ραγκούσης, Μαριάνος (Μπάκας) Πιπίνος, Χρήστος Φαρούπος του Λεωνίδα, Αλεξάνδρα Καρανικόλα, Ανδριανή Μπαλάσκα – Καστανιά, Θεοδόσιος Ρούσσος και Μαρία Αποστολοπούλου.