Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, συσπειρώνει πάντα τον δημιουργικό οίστρο της ελληνικής οικογένειας.
Πως προετοιμάζουμε το βάψιμο
Τα αυγά πρέπει να κατά προτίμηση άσπρα, για να είναι πιο ζωηρά τα χρώματα. Οι βαφές πρέπει να είναι «φρέσκες». Δηλαδή, να μην είναι σε κάποιο ντουλάπι της κουζίνας από πέρσι.
Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο άπλυτα. Όταν πλυθούν, η διάρκεια ζωής τους ελαττώνεται. Την ημέρα που θα τα βάψουμε θα πρέπει να τα βγάλουμε από το ψυγείο για περίπου 4 ώρες ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε αντίθετη περίπτωση θα σπάσουν. Πριν ξεκινήσουμε να βάφουμε τα αυγά, τα πλένουμε προσεκτικά με σφουγγαράκι για να απομακρύνουμε ακαθαρσίες και σημάδια.
Το «μυστικό» στην κατσαρόλα!
Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλα που θα βράσουμε τα αυγά με ένα πανί και αραδιάζουμε προσεκτικά τα αυγά χωρίς να αφήνουμε μεγάλα κενά. Τα αυγά πρέπει να είναι σε μία στρώση. Αν έχουμε περισσότερα, απλά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Καλύπτουμε τα αυγά με νερό που θα πρέπει να σκεπάζει τελείως. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά -το νερό δεν πρέπει να κοχλάζει- για 10 λεπτά περίπου. Τα αυγά πρέπει να είναι σφιχτά για να αντέξουν. Αφαιρούμε τα αυγά από την κατσαρόλα με προσοχή και τα σκουπίζουμε επιμελώς για να βεβαιωθούμε ότι το τσόφλι είναι απολύτως καθαρό και ότι δεν έχουν ραγίσει. Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε με τα χέρια μας.
Tips
Διαβάζουμε πάντα με προσοχή τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής.
Έχουμε υπομονή για να «πιάσει» η βαφή -το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα λίγο πιο ανοιχτόχρωμο από αυτό που βλέπουμε στην αρχή. Τοποθετούμε τα βαμμένα αυγά στις αυγοθήκες που έχουμε κρατήσει γι’ αυτόν τον σκοπό μέχρι να στεγνώσουν. Έτσι αποφεύγουμε τα «ατυχήματα».
Έχουμε πάντα ένα βαμβακερό πανάκι, χωρίς χνούδι, και λίγο λάδι για να γυαλίσουμε τα βαμμένα αυγά. Εκτός ότι ζωηρεύει το χρώμα, τα προστατεύει για να παραμείνουν φρέσκα περισσότερες ημέρες.