Αρχική food Μελιτζανοπίλαφο: Το φαγητό που κρύο είναι μάλλον καλύτερο!

Μελιτζανοπίλαφο: Το φαγητό που κρύο είναι μάλλον καλύτερο!

14

Ένα υπέροχο φαγητό της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, με οικονομικά υλικά και πικάντικα μπαχαρικά, είναι το μελιτζανοπίλαφο!

Το μυστικό για την επιτυχία του πιάτου βρίσκεται στο τηγάνισμα των κομματιών της μελιτζάνας μέχρι να χρυσίσουν και στο σιγανό βράσιμο του ρυζιού, ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών.

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το ρύζι

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο ή τριμμένο

Αλατοπίπερο

2 μεγάλες πρέζες δυόσμο αποξηραμένο

1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σκόνη

Μισό ή 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη

1 ντομάτα ώριμη

1 κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη κρυσταλλική

2 φλιτζάνια ρύζι, καρολίνα ή νυχάκι, μουλιασμένα σε νερό και καλά στραγγισμένα

3 φλιτζάνια νερό από τον βραστήρα

Εκτέλεση

1. Πλύνετε τις μελιτζάνες, κόψτε τις σε χοντρές λωρίδες και έπειτα σε κύβους και βάλτε τις μέσα σε αλατόνερο για 15 λεπτά περίπου. Στραγγίστε τις καλά και τηγανίστε τις σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο όμορφο χρώμα. Τοποθετήστε τις σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να αποβάλλουν τα περιττά λάδια και κρατήστε τις σκεπασμένες για να διατηρηθούν μαλακές.

2. Ετοιμάστε το ρύζι. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να μαραθεί. Χαμηλώστε τη φωτιά, αλατοπιπερώστε, ρίξτε γρήγορα τον ξερό δυόσμο, το μπαχάρι και την κανέλα και φέρτε τα 1-2 βόλτες με την κουτάλα, μέχρι να μυρίσουν όμορφα τα μπαχαρικά.

3. Ρίξτε την ντομάτα, τριμμένη στη χοντρή μεριά του τρίφτη ή σπάστε την πρόχειρα με τα χέρια σας, αν επιθυμείτε να υπάρχουν ακανόνιστα κομμάτια μέσα στο φαγητό. Πασπαλίστε με τη ζάχαρη και ανακατέψτε.

4.Ρίξτε το ρύζι και τις τηγανισμένες μελιτζάνες και μαγειρέψτε για λίγο, ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.

5. Προσθέστε το νερό, ζεστό από τον βραστήρα, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μειώστε την ένταση της φωτιάς σε χαμηλή και σιγοβράστε το φαγητό για 10 με 15 λεπτά

6. Όταν είναι έτοιμο και έχει μαλακώσει το ρύζι, ανακατέψτε το μια φορά, σκεπάστε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήστε το 10 λεπτά έτσι, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.

7. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο (ακόμα και από το ψυγείο, την επόμενη μέρα) με τριμμένη φέτα ή με στραγγιστό γιαούρτι ή ακόμα και με τζατζίκι σαν συνοδευτικό.

deya-parou

criosparos

bluestarferries

goldenstarferries

jmconstructions