Αρχική food Ελληνική πίτσα του αγρότη

Ελληνική πίτσα του αγρότη

107

Στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν μια πίτα, πού ήταν μια στρογγυλή βάση από ζύμη ψωμιού, πάνω στην οποία έβαζαν διάφορα υλικά και την ονόμαζαν πλακούντα.

Υλικά

3 – 4 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και σε λεπτές φέτες

πιπεριές διάφορες

τυρί φέτα

ελαιόλαδο

ρίγανη

ελιές κομμένες σε μικρές φέτες

αλάτι

Για τη ζύμη

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό νερό περίπου

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή

1 πρέζα ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση  

Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 – 3 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό. Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15′, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαγιά, το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο – λίγο το νερό, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, (νερό όσο πάρει). Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη  ζυμώνουμε για 5′- 7′ λεπτά, ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για μία ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.

Λαδώνουμε ελαφρά δύο ταψάκια πίτσας διαμέτρου 30 – 35 εκ. και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης, πιέζοντας με τις άκρες των δαχτύλων μας, φροντίζοντας στο χείλος του ταψιού, η ζύμη να είναι ανασηκωμένη και τα αφήνουμε 15′ με 20′ για να φουσκώσουν. Τοποθετούμε επάνω στις ζύμες τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις ελιές, τη φέτα, λαδώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και το αλάτι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για 40′ – 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.

bluestarferries