Η κ. Μαριγούλα Ανουσάκη, γέννημα θρέμμα παριανή, άρχισε να ασχολείται με τον αργαλειό που είχε στο σπίτι η μητέρα της.
Ο αργαλειός -που μετράει αιώνες ζωής- είναι ένα σημαντικό κειμήλιο του 1858 που πέρασε από γενιά σε γενιά έως και σήμερα, στην οικογένειά της.
Η κ. Ανουσάκη, άρχισε να ασχολείται με την τέχνη του αργαλειού όταν μετά από ένα θέμα υγείας της μητέρας της επέστρεψε στο πατρικό της στη Μάρπησσα, ώστε να τη φροντίζει. Όπως μας είπε αρχικά δεν είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς την τέχνη του αργαλειού, διότι είχε οικογενειακή επιχείρηση στον χώρο της εστίασης.
Όταν άρχισε να της δείχνει η μητέρα της να υφαίνει στο αργαλειό, ήταν για εκείνη σαν να ήξερε την τέχνη από παιδί. Υφαίνοντας καθημερινά στον αργαλειό την ξεκούραζε ιδιαίτερα όπως μας είπε. Άρχισε να φτιάχνει τσάντες, πορτοφόλια, μπρελόκ, μικρά χάλια, κουρελούδες.
Αυτό που αξίζει να ειπωθεί είναι ότι όλα τα υφάσματα που χρησιμοποιεί είναι από ανακυκλώσιμα είδη όπως από παλιές κουβέρτες. Το σπίτι της κ. Μαριγούλας βρίσκεται στη Μάρπησσα, κοντά στην πλατεία του χωριού. Είναι ένα να σπίτι του 15ου αιώνα (παραδοσιακό οίκημα), με υπέροχη θεά προς τη Νάξο. Το σπίτι της είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να πάρει μια «γεύση» από την παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού.
Η κ. Μαριγούλα, δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινά επισκέπτες σπίτι της, προσφέρει γλυκίσματα και κεράσματα που τα φτιάχνει η ιδία με αγάπη και κερνάει όλους όσοι πηγαίνουν να το δουν, και να μάθουν περισσότερα για τον αργαλειό. Η αγάπη της για αυτήν την ιδιαίτερη τέχνη την κάνει να θέλει να μάθουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.
Το parostoday.gr βρέθηκε στο ιστορικό αυτό σπίτι (δείτε το παρακάτω βίντεο) για μια μικρή ξενάγηση. Μας εντυπωσίασε το πόσο όμορφα ήταν διατηρημένο χωρίς να χάσει την κυκλαδίτικη παραδοσιακή ομορφιά του.
Τι είναι ο αργαλειός
Ο αργαλειός είναι χειροκίνητη μηχανή ύφανσης. Χρησιμοποιήθηκε κατά την προβιομηχανική εποχή. Είχε βασικό ρόλο, καθώς αποτελούσε το κύριο μέσο ύφανσης και κλωστοϋφαντουργίας.
Μετά τη βιομηχανική επανάσταση ο κλασικός, ξύλινος, κινούμενος με μυϊκή ενέργεια αργαλειός αντικαταστάθηκε από το μηχανικό αργαλειό. Σήμερα, έχει σχεδόν καταργηθεί, καθώς η διαδικασία της ύφανσης έχει μηχανοποιηθεί και στη θέση του αργαλειού χρησιμοποιείται η υφαντική μηχανή.
Τέλος, ο ξύλινος αργαλειός βρίσκεται σήμερα σε ελάχιστα σπίτια (κυρίως χωριών) και σε μουσεία λαϊκής τέχνης. Ένας από τους τελευταίους (σε χρήση) είναι αυτός της κ. Ανουσάκη στη Μάρπησσα.