Η Αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου στη Μάρπησσα, για να παρακολουθήσουν από κοντά αυτό το έθιμο.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου, που συνοδεύεται από χορωδία, διοργανώνονται δρώμενα που αναπαριστούν στιγμιότυπα από τη ζωή του Ιησού μέχρι την πορεία του προς το Σταυρό.

Οι στάσεις που πραγματοποιούνται είναι 12, όσα και τα θέματα που αναπαριστώνται από τα Θεία Πάθη. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή στο όρος των Ελαιών, η κρεμάλα του Ιούδα, η Ανάβαση του Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση, η Ταφή είναι κάποιες από τις θεματικές που παίρνουν σάρκα και οστά από μαθητές και νέους, χωρισμένους σε ομάδες των 10-15 ατόμων.

Το έθιμο ξεκίνησε την τότε δασκάλα του χωριού, Βασιλεία Καφούρου-Ασωνίτη, που διορίστηκε στη Μάρπησσα το 1920 και ήταν η πρώτη γυναίκα δασκάλα που διορίστηκε στην περιοχή. Η Μαρπησσαία δασκάλα ήταν μία ταλαντούχα κυρία του πολιτισμού κι ακόμα, ζωγράφος, ποιήτρια, και σκηνοθέτης σχολικών παραστάσεων. Δική της ιδέα και όραμα ήταν οι Αναπαραστάσεις των Παθών στη Μάρπησσα.

Στην πρώτη αναπαράσταση του 1922 που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σχολικής εορτής υπήρχε μόνο η «Σταύρωση». Τα επόμενα χρόνια η αείμνηστη δασκάλα έβαλε μικρά κοριτσάκια ως αγγελάκια στα κτίρια από όπου περνούσε ο Επιτάφιος και η επόμενη αναπαράσταση που προστέθηκε ήταν «Η προσευχή στο Όρος των Ελαιών». Με τα χρόνια ο κατάλογος των αναπαραστάσεων μεγάλωσε –καθώς μεγάλωνε και η διαδρομή της πομπής του Επιταφίου– και έφτασε στο σημερινό του μέγεθος που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη της.

Αρχικά στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν μόνο κορίτσια, ενώ σήμερα συμμετέχουν από παιδιά και έφηβοι έως ενήλικες άντρες και γυναίκες που στο σύνολο είναι περίπου 150 στον αριθμό.

Οι αναπαραστάσεις παρουσιάζονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας, που ξεκινάει γύρω στις 22.30. Οι πιστοί ακολουθούν σιωπηλοί την περιφορά κρατώντας αναμμένα κεριά και βλέποντας τις ολοζώντανες και πολύ εντυπωσιακές αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος στην πορεία.

Στο βάθος του κάμπου, πάνω στον λόφο του Κέφαλου, λάμπουν μέσα στη νύχτα οι τρεις φωτισμένοι σταυροί μπροστά στο παλαιό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Η κατανυκτική και μοναδικής θρησκευτικής συγκίνησης πορεία διαρκεί έως και δύο ώρες.